Index park Kamuton

Történelmi first: egy békési falu közteret nevez el az Index.hu-ról. Minden, ami Kamut!

Friss topikok

Linkblog

De ki volt özvegy Siskovitsné?

2011.05.12. 14:59 haaszj

A Magyar Telekom tudakozója ma négy magyarországi Siskovitsról tud, hárman Szombathelyen élnek, a negyedik Budapesten. A wiw-en nyolc Siskovitsot találtunk, a Facebookon tizennyolcat, köztük akadnak erdélyiek is. De hogy ezeknek a Siskovitsoknak bármelyike is leszármazottja-e a XVIII. század végén élt özvegy Siskovitsnénak, az rejtély (számunkra biztosan, de gyanítjuk, számukra is). Pedig ha igen, akkor kicsit úgy érkezhetnének Kamutra, mint egy Habsburg-sarj Karapancsára vagy Mosonmagyaróvárra, az írótól focistáig burjánzó Esterházy-család tagjai Fertődre (vagyis akkor ők mégsem), netán egy hirtelen felbukkant Széchenyi-leszármazott Nagycenkre.

Özvegy Siskovitsné volt ugyanis a 18. században a rácok (szerbek) által kipusztított nagykamuti semmi földtulajdonosa. Az özvegyről sokat nem tudunk, azt viszont igen, hogy 1798-ban adta el a kamuti pusztát a Békés megyét birtokló néhány német nemesi család egyikének, a Wenckheimeknek. A mai falu, akkori szórt tanyavilág fejlődése ekkortól egészen a második világháború végéig egyenes vonalú, egyenletes stagnálást mutatott (mint szinte az egész Alföldé). Aztán 1949-ben hirtelen községgé alakult, ahol a Béke Termelőszövetkezet "a lakosság ellátásának érdekében 1969. évben kisvendéglőt épített" - olvasható egy helytörténeti könyvben. De özvegy Siskovitsnéról sajnos ott sem írnak többet – ha valaki tud valamit róla, netán jártas a Siskovits-családfában, ne habozzon, írja meg!

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kamut.blog.hu/api/trackback/id/tr522898348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Advocatus Diaboli 2011.05.12. 16:59:32

Ez az Esterházy-hasonlat történetesen rossz példa volt, mert az író is, meg a focista is az Esterházy család grófi és nem a hercegi ágából származik, így Fertődhöz nem sok közük van.

tundrazuzmo (törölt) 2011.05.12. 17:27:31

A Siskovits család a tatárjárás idejére kihalt. Azóta mindenki rokon.

tonbo 2011.05.12. 17:34:25

nekem az egyik nagyanyám siskovits volt, utánakérdezek. (hogy miért is lesz jó, nem tudom, de miért ne.)

Ianitorum Regalium Magister · http://regnihungariae.blog.hu/ 2011.05.12. 18:19:12

Almási és Gödrei gróf Siskovics Józsefné sz. báró Harruckern Borbála

báró Harruckern János-György leánya volt,aki Békés vármegye főispáni tisztét töltötte be.

"1736-ki január 27-én uj adománylevelet adatott ki magának, melyben is az adományozott helységek és puszták igy neveztetnek meg: Gyula mezővárosa mint az egész uradalom feje, továbbá Fövényes, Ölyved, Apáti, Sz.-Benedek, Remeteháza, Beregegyháza, Alabián, Gyürkhely, Békés, Berény, Endrőd, Gyúr, Kamut, Dánfok, Csatár, Tőgye, Nyárszeg, Szentes, Sz.-Fabián, Ecser, Veresegyháza, Donát Sz.-László, Tőke, Heked, Derekegyházának egy része, Bökény, Szeghalom, Faás, Balkány, Torda, K.-Környe, Öcsöd, Szarvas, Káka, Báboczka, Félegyháza, Tartárszállása, Csaba, N.- és Kis-Podány, Földvár, Borosgyán, Veszely, Gerendás, Kigyós, Eperjes, Kerekegyháza, Szabadka, Gyarmat, Pázmány, Ösvény, Bucsa, Kis- és Nagy-Harang, Gerla, Mező-Megyer, Sz.-Miklós, K.- és N.-Décse, Doboz, Csorvás, K.-Ladány, Méhes, Kis-Károly, Gyoma, Ege, Nagy-Telek, Vésztő, Mágor, Tarcsa, Edeles, Németi, vagyis Nemeskereki, Bélmegyer, Félhalom, Póhalom, Szénás, Kis- és Nagy-Csákó, Királyság, Kondoros, Murony, Sopron, Halásztelek, Sima, Simasziget, Csejt, Orosháza, Székudvar, Petzér, Gyires, Sz.-Király, Sz.-Márton, Szent-Tamás, Pél és Elek." forrás: Nagy Iván

Siskovits József 1756-ban a Károly gyalogezred tisztjeként kapott nemességet és címert háborús érdemeiért.

1762-ben már a 37. számú magyar gyalogezred tulajdonosa

1763. báró

1767-ben az Udvari Haditanács tanácsosa,a Mária Terézia Rend lovagja,a tüzérség parancsnoka volt.

1775-ben lett gróf.

1783-ban S. József a Mária-Terézia rend lovagja,titkos tanácsos,a haditanács tagja,a tüzérség főparancsnoka,a Haller ezred tisztje,a cseh hadak főparancsnoka volt.

1783.febr.04-én halt meg Prágában.

Források:
A 57 - Magyar Kancelláriai Levéltár - Libri regii - 44. kötet - 43 - 46. oldal
A 57 - Magyar Kancelláriai Levéltár - Libri regii - 48. kötet - 8 - 10. oldal
A 57 - Magyar Kancelláriai Levéltár - Libri regii - 50. kötet - 190 - 192. oldal
A 57 - Magyar Kancelláriai Levéltár - Libri regii - 52. kötet - 446 - 452. oldal
Nagy Iván: Magyarország családai czímerekkel és nemzékrendi táblákkal

Most hirtelenjében csak ennyit tudtam előkaparni.

Ianitorum Regalium Magister · http://regnihungariae.blog.hu/ 2011.05.12. 18:28:06

Még annyi,hogy Siskovics József édesapja Siskovics András 1681-ben Albániában született,majd feleségével és gyermekeivel 1718-ban magyar nemességet nyert (tehát a fia inkább csak megerősítést és címerbővítést kapott 1756-ban)

József testvérei közül Ferenc-Antal udvari tanácsos, kerületi táblai ülnök lett (első neje Kállay,második Lónyay).

Annyit pontosítanék előző hsz-ben,hogy Siskovicsné nem báró Harruckern János-György leánya volt,hanem unokája.

zsoka78 2011.05.13. 08:19:27

Végre valahonnan ezt is megtudtuk.
süti beállítások módosítása