Index park Kamuton

Történelmi first: egy békési falu közteret nevez el az Index.hu-ról. Minden, ami Kamut!

Friss topikok

Linkblog

A Turulnak jól megy, Schwartzék bajban

2011.05.10. 15:26 haaszj

Dübörög a kamuti gazdaság – derül ki a cégnyilvántartás adataiból. A körülbelül 1100 kamuti lakosra papíron nagyjából negyven cég jut. Azért csak nagyjából negyven, mert az Opten cégtárából kinyert 41 találatban szerepel a községi önkormányzat, vagy például a már 2009-ben megszűnt Kamuti Béke Mezőgazdasági Termelőszövetkezet, a tavaly bezárt Békési Vízsugár Bt., illetve több olyan cég, amely időközben elköltözött a községből (ilyen például a már korábban Békéscsabára vándorolt, de aztán meg is szűnt Csikó Kft. vagy a szintén a megyeszékhelyre áttelepült Wallace Investing Kft). A valóban működő kamuti cégek száma így harminc körül van, vagyis átlagosan minden negyvenedik kamuti cégtulajdonos (és bizonyára van néhány egyéni vállalkozó is).

A legnagyobb cégek között, nem meglepő módon, agrárvállalkozások vannak. A Kamuti Növénytermesztő, Értékesítő, Beszerző és Szolgáltató Szövetkezet 593 milliós, a Kamut-Gyúrpusztai Mezőgazdasági Kft. 350 milliós árbevétellel zárta 2009-et (ennél frissebb adatok még nincsenek), előbbi csaknem öt, utóbbi nagyjából kétmilliós adózott nyereséget ért el, és csak tavalyelőtt mindketten több társasági adót fizettek (1,2 millió és 500 000 forintot), mint a Matolcsy-cég három év alatt. Hasonló árbevétel mellett remek eredményt ért el a Kovács Mezőgazdasági Kft.: 2009-ben 420 milliós bevétellel 108 millió volt az adózott nyereségük, és 14 millió forintnyi társasági adót fizettek. Tud még sikeres kamuti céget? Ne habozzon, írja meg kommentben vagy e-mailben, és mi közzétesszük!

A cégalapítási láz jelenleg is tart a hamarosan a mi nevünkkel is ékeskedő községben. Idén márciusban jegyezték be például a kenyér-, pékáru-, édesség-kiskereskedelemmel foglalkozó Pötty és Pumpi Kft.-t. Évek óta havi átlag 140 ezer forintos árbevétellel vidám működik a Turul-Contact Kft., az évi 1,68 millió nagy részéből, évi 1,2 millióból adózott nyereség lesz. A faluban számítástechnikai cég és autószerelő is van, a járműalkatrészeket forgalmazó Schwartz & Deutsch Kereskedelmi Kft. viszont a csőd szélére jutott: 2009-ben felszámolás indult ellene.

2 komment

Címkék: gazdaság kamut

A bejegyzés trackback címe:

https://kamut.blog.hu/api/trackback/id/tr952893221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_fű a szénakazalban 2011.05.10. 18:08:28

És ez vajon ki a faszt érdekel?
süti beállítások módosítása