Index park Kamuton

Történelmi first: egy békési falu közteret nevez el az Index.hu-ról. Minden, ami Kamut!

Friss topikok

Linkblog

Akiknek egy gyalogezredük is volt

2011.05.13. 11:15 haaszj

Az internetes világháló korában nincs lehetetlen, így a kiváló nemesi blogot üzemeltető Ádámnak köszönhetően özvegy Siskovitsné és elhunyt férje élete minden főbb mozzanatát megismerhettük. A poszthoz írt kommentjét röviden összefoglaljuk és némileg kiegészítjük a Kamut és a Siskovits-család története iránt érdeklődő nyájas olvasónak az alábbiakban.

A helytörténetben egészen pontosan özvegy gróf Siskovitsnéként, még pontosabban Almási és Gödrei gróf Siskovits Józsefné született báró Harruckern Borbálaként kellene emlékezni rá. Az 1783-ban elhunyt férje, aki halála évében Bécsben titkos tanácsos, a haditanács tagja, a tüzérség és a cseh hadak főparancsnoka lett, 1775-ben grófi címet kapott (1763-tól báró volt, ekkor már egy éve a tulajdonában állt a a 37. számú magyar gyalogezred).

Kamut egykori tulajdonosa az egykori vármegyei főispán – mai utódját lényegében a megyei kormányhivatal vezetője, a szomszédos Mezőberény fideszes parlamenti képviselője Erdős Norbert testesíti meg – Harruckern János-György unokája volt, Harruckern Borbálaként született. A család birtokába 1736-ban került számos más Békés vármegyei terület mellett a kamuti puszta is. A Siskovits-család Albániából származott, özvegy Siskovitsné apósa még ott született 1681-ben, 1718-ban lettek nemesi família.

A Harruckernek a vármegye nagyurai voltak, Borbála nagypapája az osztrák hadsereg Bokros Lajosa volt: élelmezési tisztként olyan megtakarításokat ért el, hogy ikszedik Károly bécsi császártól, magyar és cseh királytól (azért ikszedik, mert különböző titulusaiban más és más számot viselt, császárnak hatodik, magyar királynak harmadik, csehnek második volt), I. (nem kalapos) József öccsétől, Mária Terézia apjától és Kalapos József nagyapjától bárói tisztet, hozzá békési, csongrádi és zarándi (ma Románia) területeket kapott. Ő telepített a gyéren lakott dél-alföldi tájakra szlovákokat és németeket, akik leszármazottainak egy részét aztán a huszadik században mérsékelten humánus módon telepítették el onnan.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kamut.blog.hu/api/trackback/id/tr312900315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Salamon András 2011.05.13. 12:14:05

Kedves Indexes fiúk Kamuton. Az iskolás csapat a mai napon Budapesten vesz részt egy bank (K&H) bank országos versenyének a döntőjében. Ide 5 csapat jutott be köztük a mieinkkel. Ezekben a percekben van az eredményhirdetés. Felhívom a figyelmeteket, hogy járjatok utána, hogy ez a kis iskola mikre képes. Egyébként Pesten hallották, olvasták a mi kis falunkról a híreket, hála nektek. Eddig nagyon tetszik a munkátok. Még sok, sok riportot.

Üdv: Egy nem törzsgyökeres helybeli

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2011.05.13. 12:15:38

lényegében természetesen NEM felel meg, a főispáni állás egy "honoris causa" volt, fizetés nélkül, a megyei vezető tisztviselő az alispán volt, akit a közgyűlés választott. Már ha azt a hülyeséget elkövetjük, hogy a XVIII. századi helyzetet a XXI. századival vetjük össze, én a XX. századival vetettem össze. Mondjuk ez az összehasonlítás már a XVIII. századra nézve is eléggé erőltetett.
Ajánlott olvasmány Bethlen Béla egykori főispán visszaemlékezése.

Salamon András 2011.05.13. 12:49:28

BRAVÓ!!!

Az iskolai csapat országos 2. lett.
Csak így tovább!

Nagykevély 2011.05.13. 13:23:24

"a tüzérség és a cseh hadak főparancsnoka lett"

Ez így nem pontos, Siskovich táborszernagy lett akkor, ami valamikor valóban a tüzérség parancsnoka volt, akkorra azonban már csak egy tábornoki rang. A cseh hadak főparancsnoka helyett csehország főhadparancsnoka a nyerő, ami egy adminisztratív beosztás.

albiro 2011.05.13. 13:52:39

Egy kis helyesbítés: "... Kalapos József öccsétől és Mária Terézia apjától bárói tisztet," A Kalapos király II. József, Mária Terézia fia volt; ikszedik. Károly bátyja I. József, I. Lipót idősebb fia volt. A mondat helyesen így hangzik: I. József (ur.: 1705-1711) öccsétől és Mária Terézia (ur.: 1740-1780) apjától bárói tisztet ...

zsoka78 2011.05.13. 14:02:17

Köszönöm a tájékoztatást.

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2011.05.14. 12:22:41

Orosházára pl magyarokat telepített Zombáról, ha már evangélikusként összerúgták a port az ottani földesúrral :)

Ianitorum Regalium Magister · http://regnihungariae.blog.hu/ 2011.05.15. 20:33:09

@Nagykevély:
A Királyi könyvekben tényleg így van,hogy a tüzérség parancsnoka/cseh hadak parancsnoka. (Az más kérdés,hogy csak a kivonatot olvastam, a latin szöveghez nem volt időm,így lehet simán csak rossz fordítás)

Nagykevély 2011.05.15. 21:01:51

@Ianitorum Regalium Magister:

A megfejtés az lehet, hogy a királyi könyvek latinsága, eleve a latin nyelv már nem volt képes kifejezni a "táborszernagy" (Feldzeugmeister) és a "főhadparancsnok" (Kommandierende General)fogalmakat, ezért kicsit fellengzősebbre sikerült a címzés
Az viszont tény, hogy Siskovich József táborszernagy nagyon szép katonai karriert futott be.
süti beállítások módosítása